![]() |
|
![]() |
Přečtěte si: Pozvánka na konferenci Chytrá elektrická doprava v praxi |
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hygienický design: Kabelové systémy Lapp pro potravinářský průmysl
V potravinářském a nápojovém průmyslu jsou kabely vystaveny speciálnímu zatížení. Při použití nevhodných kabelů mohou rychle vzniknout nebezpečné situace. Minimalizace prostojů, zajištění kvality, maximální bezpečnost zaměstnanců – to jsou priority všech průmyslových odvětví, zvláště pak při výrobě potravin. Při vynuceném přerušení výroby potravin podléhajícím zkáze, vznikají v potravinářském průmyslu vedle ušlého výdělku vysoké náklady na odstranění nečistot a nové spuštění výroby. V tomto odvětví má extrémně velký význam také kvalita, protože pokud není kvalita odpovídající, může být ohroženo zdraví spotřebitelů. Výrobní zařízení je přitom nutné pravidelně čistit. Při čištění parním vysokotlakým čističem a kyselými nebo zásaditými čisticími prostředky jsou zařízení vystavena vysokému zatížení. Značné zatížení představuje také běžné čištění nasucho pomocí agresivních čisticích prostředků. Všechny komponenty musí být proto dimenzovány tak, aby byly trvale těsné a funkční. Jejich tvar a materiál nesmí poskytovat živnou půdu pro choroboplodné zárodky. Speciální výzvou je to zejména u plastů a ostatních materiálů, které se často používají při výrobě kabelů nebo jako těsnění u komponent. Pokud jsou použity termoplasty a také elastomery přírodního původu, které nejsou dimenzovány pro časté čištění, hrozí, že například u součástí zařízení dojde ke ztrátě krytí nebo kabel přijde o izolaci. Pak se každé čištění stává vysoce rizikovou činností pro pracovníky, protože hrozí nebezpečí zkratu nebo úrazu elektrickým proudem. Při optimalizaci kvality, bezpečnosti a v neposlední řadě efektivity v potravinářském a nápojovém průmyslu jsou velkým pokrokem výrobní zařízení, která byla konstruována podle principů hygienického designu. To znamená tak, aby se choroboplodné zárodky nemohly usazovat a bylo je možno snadno čistit a aby byla zvlášť odolná. Skupina Lapp nabízí bohaté produktové portfolio zahrnující kabely, konektory a příslušenství, které tyto požadavky splňuje a které je v potravinářském průmyslu stále více vyžadováno. Hygienický design výrobků Lapp K výrobkům skupiny Lapp, které odpovídají zvláště přísným požadavkům hygienického designu, patří například kabelové vývodky SKINTOP® HYGIENIC (na obrázku vlevo nahoře). Opírá se o všeobecné konstrukční principy normy DIN EN 1672-2 pro potravinářský průmysl a je certifikována podle nejnovější zkoušky EHEDG. Kromě toho splňuje kabelová vývodka – tak jako ochranná hadice SILVYN® FG NM nebo kabel ÖLFLEX® ROBUST – specifikace ECOLAB® týkající se odolnosti vůči čisticím a desinfekčním prostředkům. (Pozn. redakce: viz také článek Kabely UNITRONIC® ROBUST: řešení pro Vaše nejnáročnější aplikace). Na povrchu SKINTOP® HYGIENIC není místo pro usazování nečistot a všechna těsnění dokonale doléhají ke kabelu a k místu připojení. Místo o-kroužku má nad připojovacím závitem tvarové těsnění, těsnění pod kloboučkovou maticí a speciálně tvarovaný těsnicí kroužek ke kabelu. Má hladký povrch a žádné hrany, takže se zbytky potravin nemohou usazovat a je možno je snadno spláchnout. Čím blíže se dostane součástka k potravinám, tím přísnější jsou hygienické požadavky. Obecně se rozlišují tři hygienické zóny (viz obrázek níže): • Produktová zóna – zařízení se dostávají pravidelně do kontaktu s potravinami. Jsou to například míchadla, plnicí trysky, nože nebo řezací zařízení. • Zóna vystříknutí – zde se nacházejí stroje, které přichází do styku s potravinami, například rozstřikováním. Zda se však může potravina dostat zpět do produktové zóny, vyhodnotí zpravidla znalec nebo výrobce v analýze rizik. • Neproduktová zóna – zde jsou zařízení v továrně, která nepřichází přímo do kontaktu s potravinami. Také tyto zóny se však často čistí spolu s citlivými zónami, což může opět způsobovat velkou chemickou a mechanickou zátěž. ZVĚTŠIT OBRÁZEKV zóně vystříknutí a v produktové zóně platí ty nejpřísnější hygienické požadavky. Tyto zóny musí být zvláště často a důkladně čištěny. Zaměstnanci zajišťující čištění používají agresivní čisticí prostředky, jako jsou žíravé kyseliny a zásady v různých koncentracích, součásti otírají dosucha nebo čistí pomocí parního čističe s horkou párou. Po delší dobu to vydrží jen málo druhů materiálů, především nerezová ocel, která se v produktové zóně používá téměř bez výjimky. Důležitý je také způsob provedení rozvodů. Kabely jsou často svazkovány těsněji, než by bylo optimální, nebo jsou díky montáži kabelových vázacích pásků špatně přístupné. Proto je snaha se kabelům v produktové zóně v co nejvyšší míře vyhnout. Kde jsou však kabely potřeba, např. pro teplotní čidlo nebo čidlo hladiny náplně ve fermentoru, instalují se v nerezových trubkách, které kabel chrání. Takové konstrukce však mohou být netěsné a představují nezanedbatelný nákladový faktor. Přinejmenším v zóně vystříknutí a v neproduktové zóně je proto v současné době trendem ukládat kabely do ochranných hadic. Ty pak ale musí být odolné vůči kyselým a zásaditým čisticím prostředkům a horké páře. Skupina Lapp jde pragmatickou cestou. Místo vynalézání již vynalezeného a vývoje drahých speciálních produktů využívá společnost stávající produkty z oblasti strojírenství a desingu, které splňují požadavky také v potravinářském průmyslu. To se týká celé řady produktů, jako ÖLFLEX® ROBUST - řady kabelů, které odolávají nejen strojnímu oleji v průmyslové výrobě, ale i čištění v potravinářské výrobě. Skupina Lapp nabízí širokou paletu příslušenství a vhodných kabelů s pláštěm vyrobeným z PVC, TPE (Pozn. redakce: viz článek Kabely z optimalizovaného TPE: řešení pro potravinářský průmysl od Lapp) nebo PUR, které jsou částečně testovány podle ECOLAB®. Test ECOLAB® potvrzuje odolnost vůči běžným čisticím a desinfekčním prostředkům. Ochranná signální modrá barva Alternativou k neohebným a drahým nerezovým trubkám pro kabelové rozvody v zóně vystříknutí nebo v produktové zóně je SILVYN® FG NM – flexibilní a tvarově stabilní ochranná hadice z měkčeného PVC s vnitřní spirálou, a také vhodné šroubení SILVYN® HYGIENIC. Oba produkty jsou určené pro kontakt s potravinami – tedy pro použití v produktové zóně, a jsou snadno čistitelné. Hadice nemá například žádné drážky (jak to známe u hadic používaných ve strojírenství), ve kterých by se mohly usazovat zbytky. Podle požadavku tohoto odvětví je provedena v jasně modré barvě. Pokud by se stalo, že kousek plastu spadne do potravin, je možno jej snáze odhalit, protože v přírodě se nevyskytují žádné suroviny, které by měly takto intenzivní modrou barvu. To platí také pro kabelové vázací pásky, které má skupina Lapp v nabídce pro potravinářský průmysl. Jsou rovněž modré a ještě obsahují kovovou příměs. Ztracenou vázací pásku je tak možno snadno najít pomocí detektoru kovů nebo rentgenu. Speciální řešení kabelových rozvodů pomáhají již dnes zvyšovat produktivitu, bezpečnost a kvalitu v odvětví potravinářského a nápojového průmyslu. Nově vyvinuté kvalifikované portfolio skupiny Lapp pro potravinářský a nápojový průmysl je dále rozvíjeno podle požadavků zákazníků. Protože jsou požadavky farmaceutického průmyslu na konstrukci strojů částečně srovnatelné, otevírají se zde další možnosti použití. Andreas Bauer, vedoucí oddělení produktového managementu systémových produktů U.I. Lapp GmbH, redakčně upraveno Foto ® Lapp
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Copyright © 2012 – 2025 Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services |
|