![]() |
|
![]() |
Přečtěte si: Plán autonomní mobility otevírá dveře automatickým silničním vozidlům v ČR |
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hygienický design: Rittal představuje rozváděčové skříně do potravinářského průmyslu3.8.2015 Jedním z nejdůležitějších faktorů přispívajících k bezpečnosti a kvalitě potravinových výrobků je hygienický design strojů a zařízení. Zásadní je dodržovat omyvatelnost všech použitých materiálů, povrchů a designových prvků a zajistit, aby na nich nemohly ulpívat ani zbytky výrobků, ani čisticí prostředky. V tomto článku jsou rozebrány nejdůležitější aspekty hygienického designu krytů elektrických součástí a rozváděčových skříní. „Hygienický design“ – tj. navrhování strojů a zařízení vyhovujících hygienickým předpisům, a tedy i krytů a skříní pro elektrické součásti – má pro nezávadnost výrobků v potravinářském průmyslu velký význam. Hygienickou výrobu potravinářských výrobků by měla zajišťovat norma IFS Food (International Featured Standard Food). Nijak se však nezmiňuje o technických ani designových vlastnostech příslušných strojů a zařízení. Výrobci zařízení mohou pokyny nalézt například v evropské směrnici o strojních zařízeních 2006/42/ES, která v Evropě začala platit 1. ledna 2006, a v doplňujících normách pro hygienické požadavky na stroje a zařízení, jako je ČSN EN 1672-2 a ČSN EN ISO 14159. V potravinářském průmyslu je jedním specifickým zdrojem závazných pokynů evropský předpis EU 852/2004 o hygieně potravin. Současně s těmito nařízeními byla v roce 1989 založena takzvaná Evropská skupina pro hygienické inženýrství a design (European Hygienic Engineering and Design Group – EHEDG), jejímž hlavním cílem je podpora hygienických opatření při zpracování a balení potravinářských produktů. Jedná se o konsorcium výrobců zařízení, potravinářských výrob, výzkumných ústavů a orgánů ochrany veřejného zdraví. Obr. 1 Skříně Hygienický design od společnosti Rittal pro použití v potravinářském průmysluHygiena a hygienický design Hygiena tedy především znamená: Zajistit, aby bylo možné snadno a důkladně vyčistit vše, co by mohlo přijít do styku s potravinami – od samotných strojů až po jejich rozváděčové skříně (obr. 1). Je velmi důležité vyhnout se nevyužitelným prostorům, otevřeným spárám a všem typům vybrání. Právě v takových místech se totiž nejčastěji hromadí zbytky potravin, čímž vzniká ideální prostředí pro množení mikrobů. Ze stejného důvodu nejsou přípustná ani odhalená vlákna těsnění, imbusové šrouby nebo vícezubé šrouby. Rohy, kouty a spoje musí být hladké, bez mezer a čistě zaoblené. Aby mohla v místech se stříkající vodou či v mokrých zónách ze skříní a krytů stékat voda, je nutné zajistit příslušný sklon. Obr. 2 Skříň Rittal Hygienický design: svorkovnice (vlevo) a kompaktní skříň (vpravo)Společnost Rittal představuje řadu rozváděčových skříní s označením Hygienický design (HD), splňující požadavky směrnic skupiny EHEDG. K produktům s charakteristickým sklonem střechy patří kompaktní skříně (obr. 2) s příslušenstvím, jako jsou nástěnné distanční držáky a kabelové průchodky splňující požadavky HD, systémy řadových skříní (obr. 3) a skříně pro počítačové systémy (obr. 4). Všechny kryty a skříně řady HD od firmy Rittal jsou nerezové s omyvatelným povrchem, nenajdete zde žádné štěrbiny a vnější závěsy, kde by se mohly hromadit a množit bakterie a jiné mikroorganismy. Vnější silikonové těsnění po celém obvodu mezi dveřmi, bočními panely a rámem zajistí utěsnění bez spár. Omyvatelnost rovněž výrazně usnadňují zaoblené hrany dveří a bočních panelů po celém obvodu. Obr. 3 Řadová skříň Rittal HD![]() Obr. 4 Skříň Hygienický design: skříně pro počítačové systémy. Silikonové těsnění po celém obvodu bez mezer je obzvlášť nenáročné na výměnu.Nepřerušené těsnění po celém obvodu Skříně řady HD jsou vybaveny speciálním těsněním (obr. 5). Materiál tohoto těsnění není polyuretan, jako je běžné u standardních rozváděčových skříní, ale silikon, protože je odolnější vůči všem druhům čisticích prostředků. Těsnění v HD provedení je v modré barvě, proto je lze v nejhorším případě, tj. pokud by došlo k mechanickému poškození, ihned rozpoznat od zpracovávaných potravin. Výměnná těsnění z jednoho kusu, která se bezpečně upevňují z vnitřní strany dveří a panelů, zajišťují spolehlivé úplné dosednutí a zaručují dokonalé utěsnění. Na rozdíl od běžných těsnění prodávaných na metry se nemusí těsnicí pásek při instalaci natahovat, takže na koncích nevznikají mezery. Zkušenosti ukazují, že těsnicí pás, jehož konce jsou spojeny, ani těsnění složené ze čtyř dílů v rozích na pokos většinou nefunguje spolehlivě: Je téměř nevyhnutelné, že se takové těsnění časem rozpadne nebo se vlivem stárnutí v místě spoje objeví mezera. V případě těsnění z jednoho kusu se však po výměně rychle a snadno dosáhne původní úrovně ochrany. Obr. 5 Díky závěsům umístěným uvnitř utěsněné zóny se tyto skříně zvenčí mimořádně snadno čistí.Běžná lepená nebo pěnová těsnění konvenčních skříní bývají často vyrobena z materiálu s otevřenými póry, takže mohou absorbovat vlhkost. Nelze pak vyloučit, že vlhkost vlivem vibrací strojů a zařízení pronikne přes těsnění dovnitř skříně, a to i pokud tato skříň splňuje příslušná zkušební kritéria dle ČSN EN 60529. Jiná řešení, jako např. labyrint před těsněním nebo druhé těsnění, poskytují lepší ochranu v případě vysokotlakého čištění. Z hlediska hygieny jsou však nevýhodná, protože v nich vznikají prázdné prostory, kde se mohou hromadit tekuté či pevné zbytky potravin. Řádné čištění je v takovém případě možné pouze s otevřenými dveřmi. Pracovníci provádějící čištění ale nebývají elektrikáři, a proto nejsou oprávněni skříně otevírat. Čištění standardních skříní navíc komplikují závěsy umístěné vně utěsněného prostoru. Závěsy z vnější strany také často stlačují těsnění, čímž otevírají cestu vlhkosti či kontaminaci. Naproti tomu skříně HD Rittal mají závěsy díky speciálním držákům umístěné z vnitřní strany, takže již není třeba je čistit. Konstrukce střechy skříně Důležitým předpokladem pro možnost důkladného vyčištění a okamžitého rozpoznání všech možných nečistot je sklon povrchů. Sklon 3 stupně umožňuje, aby po střeše mohly stékat kapaliny. Tento sklon je vhodný pro malé svorkovnice, které jsou obvykle umístěny v otevřené spodní části výrobních linek. Pro větší a také kompaktní skříně EHEDG doporučuje sklon střechy 30 stupňů. Tento sklon je dostatečný na to, aby zabránil umísťování cizích předmětů na skříně. Rovněž je nutné dodržovat správnou orientaci sklonu střechy. Aby bylo vidět případné znečištění, musí být střecha nakloněna směrem k pozorovateli, nemůže být odkloněna od něj směrem ke zdi. Totéž platí pro sedlové střechy: Doporučuje se nemontovat skříň tak, aby byl hřeben střechy rovnoběžně se zdí. Rovněž se nedoporučuje konkávní sklon, který by se směrem dolů snižoval. Správně by měla být skříň instalována u zdi tak, aby se střecha svažovala doleva a doprava. Sklon střechy umožňuje pohledovou kontrolu případných nečistot, a to i pokud je skříň namontována výše, než je úroveň očí pozorovatele (obr. 6): Obr. 6 Je nutné dodržovat správnou orientaci sklonu střechy.Má-li být běžná skříň dovybavena skloněnou střechou, aby vyhovovala hygienickým předpisům, musí mít tato střecha přesně stejné rozměry. Pouze tak lze zajistit, že nevzniknou prázdné prostory a bude možné kontrolovat případné znečištění a trvalé utěsnění střechy. Klín pro montáž této střechy musí směřovat dolů a musí být ke skříni přivařen průběžným svarem po celém obvodu. Bodové svařování není přípustné, protože by narušilo hygienu a požadovaný stupeň ochrany. Pokud není možné svařovat, může být střecha ke skříni přišroubována s použitím náležitě odolného těsnění. Je-li plánována dodatečná montáž, musí být dveře nebo víko skříně opatřeny také vnějším těsněním. V opačném případě by z hygienického hlediska neměla dodatečná montáž skloněné střechy význam. Zvážíme-li nezbytné výdaje na tuto práci, zjistíme, že náhrada běžné skříně verzí HD – v konzistentním hygienickém provedení – je často výhodnější. Hygienická montáž a instalace Dalším aspektem, který je třeba zvážit, je způsob, jakým se kompaktní skříň připevňuje na zeď či výrobní zařízení. Podle směrnic EHEDG je možné skříň přišroubovat přímo ke zdi, pokud je opatřena vhodným těsněním. Jak dlouho však takové těsnění vydrží? Poškodí-li se horní část těsnění pouze v malém rozsahu, nějakou dobu potrvá, než se objeví např. znečištěná kapalina nebo, což je ještě horší, zaznamenáme zhoršenou kvalitu výrobního procesu nebo výrobků. Jelikož je trvalé a bezpečné utěsnění skříně u zdi velkým problémem, doporučuje Rittal ponechat za skříní dostatečný prostor pro úklid. Rittal obecně doporučuje montovat skříně řady HD tak, aby za nimi zůstávala mezera. Směrnice EHEDG navrhují minimální vzdálenost skříně od stěny 300 mm. Pro většinu firem zpracovávajících potraviny je však z prostorových důvodů takto velká mezera nepřijatelná – často je to proto, že při dovybavování stávajících budov zařízením není k dispozici dost místa. Při plánování nových projektů může být navrhovaná mezera zamítnuta kvůli vyšším nákladům. S ohledem na to se společnost Rittal se svými zákazníky dohodla na takovýchto mezerách: V případě montáže na zeď nebo jiných srovnatelných konstrukcí se používají kulaté distanční podložky zajišťující minimální vzdálenost 50 mm od zdi. V případě skříní s rozměry 800×800 mm (š×v) jsou vyžadovány delší distanční držáky, aby mezera mezi zdí a skříní činila 150 mm. Všechny spoje u skříně i povrchu, na kterých je prováděna montáž, musí být utěsněny pomocí odolného hygienického materiálu, případně svařeny průběžným svarem po celém obvodu. Pokud je skříně třeba přivařit k nerezovým částem výrobních zařízení, musí to být provedeno průběžným svarem – mezery ve svaru by představovaly hygienické riziko (obr. 7). Obr. 7 Pokud je skříně potřeba přivařit k nerezovým částem výrobních zařízení, musí to být provedeno průběžným svarem – mezery ve svaru by představovaly hygienické riziko.Vhodnou alternativou k montáži na zeď může být nosný rám (obr. 8). Touto konstrukcí lze kompaktní skříň zvednout do ergonomické výšky pro obsluhu. Dokonalou vodotěsnost zajistí plné průřezy a průběžné svary. Běžné problémy s hromaděním nečistot, zejména na vodorovných površích, pomůže odstranit kruhový profil. Navíc lze díky mezeře nad zemí snadno provádět čištění za sucha i za mokra. Rám je dole širší než nahoře, takže je konstrukce zabezpečena proti naklánění. Obr. 8 Nosné rámy musí být odolné vůči náklonu.Chlazení vyhovující hygienickým standardům Tam, kde je třeba, aby bylo ze skříně z důvodu výkonových ztrát instalovaných komponent odváděno přebytečné teplo, nabízí Rittal kapalinové chlazení vyhovující přísným hygienickým standardům. Nejvýhodnějším řešením chlazení z hygienického hlediska je klimatizace skříně na bázi výměníku tepla vzduch/voda. Z hygienických důvodů by měly být výměníky umístěny uvnitř skříně. U menších systémů jsou jednorázové náklady na výměník, chiller a potrubí obecně o něco vyšší než náklady na montáž klasické nástěnné chladicí jednotky. Tam, kde záleží na hygieně, je však výměník tepla vhodnější a investice do něj se vrátí v podobě snížených nákladů na údržbu a nižší spotřeby energie. Při instalaci chladicích jednotek v pekárnách je třeba počítat s tím, že při přípravě těsta (kynuté těsto) a při pečení vzniká kyselina octová. Následkem toho se do chladicích jednotek dostává kyselý vzduch a na měděných trubkách chladicího okruhu a výměníku tepla se tvoří patina. Protože kyselina octová také poškozuje obvodové desky řídicího systému, dojde nakonec k selhání součástí. Zařízení lze chránit výběrem speciální verze odolné proti chemikáliím a nanesením ochranného nátěru na elektronické prvky komponent. Společnost Rittal přináší svým zákazníkům stále něco nového. Promyšlený koncept „Rittal – The System.“ poskytuje řešení v oblasti rozváděčů, rozvodů proudu, chlazení a IT infrastruktury, včetně softwaru a služeb, napříč všemi sektory průmyslu. Celosvětovou dostupnost nabízených produktů a řešení zajišťuje více jak 10 000 zaměstnanců, 11 výrobních závodů a 64 dceřiných společností. Leoš Blažek, Product Manager, Rittal Czech s.r.o. Foto © Rittal Více na www.rittal.cz
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Copyright © 2012 – 2024 Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services |
|